Categorieën
Elektronica

Over de Chromebook


Over de Chromebook

Er is bijna iedere week wel nieuws over de Chromebook. In de Verenigde Staten is circa 20 procent van de notebooks een Chromebook, terwijl dat in Europa momenteel ongeveer 1 tot 2 procent is. Maar de Chromebook is steeds gewilder. Steeds vaker staat de Chromebook in de top 5 van de meest gewilde laptops. Waarom groeit de populariteit van deze notebook op deze manier?

Chromebooks vergelijken – waar let je op?

Bij een Chromebook werkt het beoordelen niet heel anders dan bij een gewone laptop. Er bestaan verschillen tussen de verschillende Chromebooks van de diverse producenten. Welke heeft de voorkeur? Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties van laptop, beeldscherm, opslag en aansluitingen en accu. De prijs weegt zonder meer mee in de keuze voor een laptop. Enige prestatie bepalende eigenschappen zijn o.a. het type processor, interne geheugen en het maximale interne geheugen. Factoren die bepalend zijn voor het uiterlijk, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermgrootte, beeldschermresolutie en videokaart. Stel tot slot de hoeveelheid vast m.b.t. online opslag en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen, zoals USB aansluitingen.

Google programma\’s

Op een Chromebook vind je vrijwel alle software die je op een pc ook vindt. Je kunt er onder andere mee tekstverwerken, spreadsheets verwerken of slide-shows creeeren. Google heeft voor elke toepassing zijn eigen app gemaakt: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Verder kent Google onder meer Hangouts en Google Play Music. Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail, Google+ en Google Maps.

Bedenk wel: Op enige uitzondering na, is het alleen mogelijk webgebaseerde applicaties te draaien op de Chromebook. De applicaties staan in \’the cloud\’, terwijl de opslag van data plaats vindt op de interne SSD – als ook online. De consument die een Chromebook aanschaft, ontvangt (voor een beperkte periode gratis) 100 GB aan opslag bij Google Drive . In de online opslag kan men gegevens bewaren en deze delen met collega\’s.

Behalve Google\’s toepassingen, neemt ook het aantal toe van beschikbare toepassingen van andere leveranciers. Je hebt ruime keuze uit de applicaties in Google\’s Web Store. Traditionele programma\’s bekend van de PC kennen vrijwel allemaal vandaag de dag een online versie. Op een Chromebook is op deze manier vrijwel alle programmatuur online beschikbaar die ook op een desktop pc te verkrijgen is. Google heeft zelfs functionaliteit ingebouwd waarmee je offline kan werken. En sinds kort kan Chromebook ook gebruik maken van Microsoft Office Online.

Iedereen een Chromebook

Ook de laptop voor jou? De Chromebook wordt wel eens de notebook voor iedereen genoemd. Waarom zou ik de Chromebook kopen? De geinteresseerde is op zoek naar een laptop waar hij lange tijd van kan genieten. De voornaamste reden is dat de Chromebook zo toegankelijk is. En omdat deze zo goedkoop is – veel goedkoper dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor onderweg omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook weegt ook niet veel, waardoor deze eenvoudig is mee te nemen. Bovendien is alles heel makkelijk; veel is intuitief duidelijk. Het gebruiksgemak is hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hard disk. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De veiligheid van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de bekendheid van deze goedkope laptop zal de komende jaren ook in Nederland zeer waarschijnlijk verder toenemen. Staat hij ook al op uw verlanglijst?