Categorieën
Gezondheid

Koortslip – wat is het?


Koortslip – wat is het?

Last van een koortslip? Hoe herkent u een koortslip? Tijdens een koortslip ontstaan, meestal plotseling, kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Er is sprake van een branderig en tintelend gevoel op de plek waar deze blaasjes ontstaan. Na enkele dagen barsten ze open. Er ontstaat wondkorstjes en kloofjes. De plekjes hoeven zich niet alleen op de mond te bevinden. Ook de neus, wangen, kin en zelfs de schouders of dijbeen kan dergelijke blaasjes vertonen. Het schoonmaken na een aanraking van de blaasjes is noodzakelijk om verdere ontsteking te vermijden. Een koortslip komt vaak met enige regelmaat terug

Meer weten over koortslippen?

Wat is een koortslip, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Koortslippen.info (de koortslip website) geeft antwoorden op vragen over koortslippen.

Hoe besmettelijk is een koortslip?

Het virus van een koortslip is erg besmettelijk bij direct contact. Een besmetting met het herpesvirus kan gebeuren vanaf ongeveer enkele dagen voor de koortslip zichtbaar is tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is besmettelijk. Was daarom altijd de handen na aanraking van de koortslip. Een koortslip kan ook overgedragen worden door geïnfecteerde voorwerpen zoals een glas of lippenstift.

Koortslip gevaarlijk

Een koortslip is erg gevaarlijk voor baby\’s en kan zelfs een fatale afloop hebben. Baby\’s hebben nog een slecht afweersysteem, waardoor zij kans lopen op een hersenvliesontsteking wanneer zij een koortslipinfectie krijgen. Blaasjes op of om de mond, koorts, slecht drinken en sufheid wijzen op een mogelijke besmetting met het koortslipvirus. Om besmetting te voorkomen kunnen koortslipdragers tijdens de koortslip beter niet knuffelen met baby\’s. Verder is het aan te raden om de handen goed te wassen en een mondkapje te dragen.