Categorieën
Home

Thuis verzorgd worden: waar moet je aan denken?

Als het, bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte, nodig is om tijdelijk verzorgd te worden, dan kan dit in sommige gevallen ook thuis gebeuren. Wel is het in dat geval vaak nodig om het huis op sommige punten aan te passen, al dan niet tijdelijk.

Waar herstel je het best?

Het kan iedereen overkomen, op welke leeftijd dan ook. Door een ongeluk of ziekte heb je plotseling verzorging nodig. Je kunt zelf niet meer de dingen doen die je voorheen deed, en hebt hulp nodig om te herstellen. Of wellicht zijn de gevolgen wel blijvend, en zal je leven niet meer hetzelfde worden als voorheen. Een lastige periode, vol onzekerheid en angst.

Het is niet altijd mogelijk om zelf te kiezen waar je gedurende je ziekte, invaliditeit of herstel zal verblijven. Dat is ten eerste afhankelijk van de aard van de problemen. In sommige gevallen is opname in een ziekenhuis, verpleeginstelling of revalidatiecentrum de enige of de beste oplossing. Een arts zal dit met je bespreken, en ook uitleggen welke opties het beste geschikt zijn en waarom. Weg zijn van huis in een toch al moeilijke periode in je leven is niet prettig, maar wanneer het medisch noodzakelijk of raadzaam is, is het het best om je hier toch bij neer te leggen. Het zal uiteindelijk voor je gezondheid het beste zijn.

Soms kan het ‘gewoon’ thuis

Niet in alle gevallen is een opname noodzakelijk. Er wordt steeds vaker gekeken naar manieren waarop een patiënt zoveel mogelijk thuis, in de vertrouwde omgeving kan verblijven. Hierbij speelt het zeker een belangrijke rol dat veel mensen juist in een periode waarin het niet goed met hen gaat, graag thuis willen zijn. In hun vertrouwde omgeving, met hun eigen spulletjes en familie en vrienden om hen heen.

Natuurlijk moet er, wanneer thuis verblijven mogelijk is, het een en ander geregeld worden. Ten eerste moet de zorg gewaarborgd zijn. Vaak is dit een combinatie van thuiszorg en andere professionals die aan huis komen, met mantelzorgers uit de eigen omgeving. Het kan voor een patiënt lastig zijn om hieraan te wennen, zij voelen zich niet meer de baas in eigen huis, maar over het algemeen komt dit wel goed.

Daarnaast is het in veel gevallen nodig om het huis aan de situatie aan te passen. Is een patiënt zelf niet meer in staat om uit bed te komen, dan is een tillift kopen of huren vaak een goede oplossing. Met tilbanden wordt men dan overeind en uit bed geholpen, wat de zorgverleners sterk kan ontzien. Ook is het soms nodig om de badkamer aan te passen, een traplift te monteren of een bed op de begane grond te plaatsen.